Błonnik jest znany ze swoich zdolności do zapobiegania zaparciom lub ich łagodzenia. Błonnik gwarantuje też inne korzyści zdrowotne, takie jak pomoc w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę czy wsparcie w czasie choroby serca.

Co to jest błonnik

Błonnik to włókno pokarmowe to grupa związków wchodzących w skład roślin i będący częścią ich struktury. Nie są one trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Dzięki temu przechodzą przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Błonnik należy do grupy węglowodanów nieprzyswajanych przez człowieka - nie jest trawiony ani nie należy do grupy substancji odżywczych. Z tej przyczyny pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, miażdżyca czy otyłość. Naturalnie występuje jako składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż i odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka.

Błonniki PharmovitBłonnik Pharmovit

Błonniki Pharmovit są w 100% naturalne, odpowiednie dla wegan i wegetarian. Nie zawiera konserwantów ani barwników. Wolny od polepszaczy i GMO.

Wszystkie błonniki produkowane przez Pharmovit są mikronizowane i to unikalną na skalę światową metodą. Pharmovit jako jedyny naprawdę zmikronizowany błonnik w Polsce ma cząsteczki wielkości poniżej 10 mikrometrów!

Mikronizacja

Mikronizacja to proces mielenia. Cząsteczki w dużych prędkościach są rozrywane podczas specjalnie zaprojektowanego procesu. Dzięki temu powierzchnia czynna cząsteczki odpowiadająca za jej właściwości zwiększa się.

Znacznie większa powierzchnia czynna

Mikronizowany błonnik działa szybciej i wykazuje silniejsze działanie oczyszczające jelita. Mikronizacja do wielkości poniżej 10 mikrometrów gwarantuje lepsze właściwości błonnika niż w przypadku tradycyjnego mielenia. Zmikronizowany do tak małych cząstek błonnik działa silnie oczyszczająco na jelita.

Bez żadnych dodatków chemicznych

Cały proces mikronizacji odbywa się mechanicznie przy użyciu temperatury i prędkości wirowania.